Felmerülő problémák terménygázosítás során

Felmerülő problémák terménygázosítás soránA terménygázosítás fontos része a mezőgazdasági termésnek, kereskedelemnek. Az élő kártevőktől és a megengedett határérték feletti hatóanyagtól való mentesség kötelező, ha maximalizálni szeretnénk a terményekből befolyó profitot, ugyanis a nem megfelelő terményekért jóval kevesebb pénzt fogunk csak kapni.

A folyamat megfelelő elvégzése azonban gyakran nehézségekbe ütközik. Ezeket fogjuk cikkünkben bemutatni.

A leggyakoribb hiba a raktár környezetéhez köthető. Elvileg úgy kellene kialakítani a raktárt, hogy messze legyen tőle a rothadó termény, vagy az egyéb hulladékok, mivel ezek közkedvelt helyei a raktári károsítóknak.

Szintén figyelni kell arra, hogy a raktárban a termény mellett ne legyenek egyéb dolgok, mert minden nem oda való dolog növeli a termény fertőződésének, visszafertőződésének esélyét. Amikor a terménygázosítást végzik, az raktár egészét kezelni kell, nem csak egy részét, és nem csak a terményt, hanem pl. a munkavégzés eszközeit is.

Mindent meg kell tenni a raktár víztelenítésének érdekében. Ebbe minden olyan dolog beletartozik, amitől nedves lehet a termény, ugyanis a nedves termény szinte biztosan kártevőkhöz vezet. Nem csak a közvetlen csapadékra kell gondolni, hanem a falakon, aljzaton keresztül bejutó vízre is. Bármilyen kis mennyiségű is a bejutó folyadék, a termény szempontjából az már túl sok.

A terményt folyamatosan figyelni kell, amikor a legkisebb problémát észrevesszük, egyből célszerű hozzáértő, szakember segítségét kérni, ugyanis sokkal egyszerűbb a kisebb problémát orvosolni, mint amikor már a teljes terményt kell kezelni.