A kerámiagyártás tudnivalói

A kerámiagyártás tudnivalóiA kerámiagyártás egy komplex, több összetevőt, résztvevőt tartalmazó folyamat. Ugyan a gyártás rengeteget fejlődött az idők során, de a tégla- és cserépgyártás lényege ma is ugyanaz, mint ami régen volt.

Az első lépés az agyag kitermelése, a bányászat. Az agyag a kerámiagyártás alapanyaga, melyet manapság már környezetbarát technológiával termelnek ki.

A kitermelés után az alapanyag előkészítése következik, itt keverik a kitermelt agyaghoz az adalékanyagokat.

Ezt követi maga a formázás, melyhez présgépekre, formázó gépekre van szükség. Ezek a gépek végzik a gyártás egyik legfontosabb lépését, így különös figyelmet igényel az egyes gépek beszerzése. A beszerzési feladatok rengeteg vállalkozás számára jelentik a vállalkozás megfelelő működésének alapjait. Ennek megfelelően egyre több cég rendelkezik beszerzési osztállyal, vagy adják ki a beszerzési feladatokat olyan külsős cégeknek, mint a Kapos Engineering Kft.

A formázás után az elkészült nyers téglákat kiszárítják, majd következhet az égetés folyamata. A szárítás 40 és 100 Celsius fok között történik, melynek során a nyers téglák, cserepek elveszítik víztartalmuk túlnyomó többségét. Ezt követi az égetés folyamata, mely 800 és 1500 Celsius fok között történik. Manapság már ennél a folyamatnál is törekednek arra, hogy minél környezetbarátabb legyen az égetés folyamata.

Az elkészült cserepek, téglák minőségét az égetés után ellenőrzik, így a vásárlók csak kiváló minőségű kerámia termékeket kapnak kézhez.