Autó hibák és a műszerfal kapcsolata

Autó hibák és a műszerfal kapcsolataÁltalában az autó műszerfalán ugyanazokat az ikonokat, lámpákat látjuk, azokat, melyeket a helyes, megfelelő működés mellett megszokhattunk. Vannak azonban olyan lámpák is, melyek probléma, meghibásodás esetén világítanak. Lássuk, melyek ezek.

Az egyik ikon, amit láthatunk felvillanni, az a szervokormány visszajelzője. Ha ezt a visszajelzőt látjuk, mindenképpen azonnal fel kell keresni egy szervizt, autószerelőt, aki ki tudja olvasni a rendszerből a pontos hibakódot, ami alapján meg tudja mondani, hogy mi a hiba. Ennek az ikonja egy kormány szokott lenni egy felkiáltójellel.

Az egyik viszonylag gyakran felvillanó jel a motor jele, ami valamilyen motorhibát jelent. A motorhiba azonban nagyon tág fogalom, ez a lámpa jelzi a komoly motorhibákat is és a kisebb elektronikai meghibásodásokat is. Ebben az esetben is szervizhez kell fordulni, ahol további vizsgálatokat tudnak elvégezni a pontos hiba felderítéséhez.

A motorolaj nyomást jelző lámpa szintén komoly problémát is jelezhet, azt mutatja, hogy a motor nem kap elég olajat, ami miatt valószínűleg nincs meg a megfelelő kenés. Ha így használjuk az autót, komoly hibákhoz vezethet, azonnal szervizt kell felkeresni, lehetőleg az autót traileren szállítva vagy vontatva.

Ha nagyon magasra felmegy az autóban a vízhőfok, arról is van visszajelzésünk. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal álljunk félre és állítsuk le az autót, majd pedig nézessük meg szakemberrel, hogy el tudjuk kerülni a motorkárokat.