Információk a lézeres látásjavításról

Információk a lézeres látásjavításrólA lézeres szemműtétek az egyik legjobb, legbiztonságosabb megoldást nyújtják a szemek fénytörési hibáinak javítására. Bejegyzésünkben a lézeres látásjavítással kapcsolatos érdekességeket, tudnivalókat, információkat fogunk bemutatni.

A kezelést mindig egy részletes alkalmassági vizsgálat előzi meg, ahol megállapítják, hogy a páciens megfelel-e a lézeres szemműtét által támasztott követelményeknek. A vizsgálathoz arra van szükség, hogy a szaruhártya felszíne természetes állapotban legyen, így a vizsgálatot megelőzően el kell hagyni a kontaktlencse viselését, mivel a kontaktlencse megváltoztatja a szaruhártya felszínét. A vizsgálat során meghatározzák a pontos fénytörési hibákat, és tervet készítenek azok javítására.

A kezelés maga teljesen fájdalommentes, és a modern kezelések (pl. a FEMTO) kényelmetlen érzéssel sem járnak a szemműtét után sem. PRK szemműtét esetén lehet néhány napig kellemetlenségekkel számolni, amik szemcseppekkel, fájdalomcsillapítókkal kezelhetők. A harmadik elterjedt eljárás a LASIK, azonban ez komoly kockázatokat rejt magában, így ajánlott a másik 2 lehetőség közül választani.

Az előforduló komplikációk túlnyomó többsége a szűrési és értékelési folyamatnak tulajdonítható, amik klinikánként változnak.

A PRK kezelésnél is felléphet pl. ún. szaruhártya homály, de ez elsősorban nagy dioptriák, és régi lézerkészülékek esetén jelentkezik, aminek esélye csökkenthető, ha olyan klinikát választunk, amely kizárólag a legmodernebb eszközöket, lézereket használja.