A kontaktlencse viselés kockázatai

A kontaktlencse viselés kockázataiA szem fénytörési problémáinak kezelésére számos megoldás létezik manapság. Ezek közül az egyik a legnépszerűbb a kontaktlencse viselése. Egyre többen választják azonban a szemüveget vagy a lézeres szemműtétet, mivel a kontaktlencse viselése elég sok kockázattal is járhat, valamint nagyon oda kell figyelni a kontaktlencse viselés szabályainak betartására. Lássuk, mit kell tudni erről a kérdésről.

A legfontosabb, hogy be kell tartani a kontaktlencse viseléshez tartozó higiéniai szabályokat. A lencsék behelyezését, kivételét megfelelő higiénia mellett kell végezni, amikor nincsenek a szemünkben, akkor alaposan meg kell őket tisztítani. Figyelni kell továbbá arra is, hogy mennyi ideig hordjuk a lencsét, mivel ezek be nem tartása a szaruhártya károsodásához vezethet.

A kontaktlencse viselés egyik leggyakoribb mellékhatása a szemszárazság. Ha nem termelődik elég könny a szemben, akkor a szaruhártyát nem fogja a megfelelő nedvességréteg befedni. A tünetek kezelésére általában műkönnyet használunk, de a megfelelő lencse és a tárolófolyadék minősége is elengedhetetlen.

Ritkábban előfordul a szem gyulladása, melynek hatására a szem viszketni, csípni, szúrni és égetni kezd. Ha nem figyelünk időben a problémára, kötőhártya-gyulladás is kialakulhat.

A lencse túlzott vagy helytelen viselése miatt előfordulhat szaruhártya-gyulladás is.

Láthatjuk tehát, hogy nem véletlen a lézeres szemműtét népszerűségének növekedése, ugyanis segítségével elfelejthetjük ezeket a mellékhatásokat, mivel többet nem lesz szükség kontaktlencsére, szemüvegre.