Lézeres szemműtét utáni felépülés

Bár a modern lézeres szemműtét után már nincs szükség hosszú pihenésre, felépülésre, de azért néhány dolgot mindenkinek be kell tartani, aki átesik lézerkezelésen. A szem megfelelő védelme a kezelés után azért fontos, hogy a komplikációkat, mellékhatásokat meg tudd előzni, valamint lecsökkenteni.

A lézeres szemműtét után, a választott eljárás függvényében, kontroll vizsgálatokra kell visszamenni, ahol egyénre szabott tippekkel, tanácsokkal szolgál az orvos, melyeket meg kell fogadni.

Általános tanácsok lézerkezelés után

Lézeres szemműtét utáni felépülésMindenképpen szervezz be magad mellé egy barátot, ismerőst, aki a műtétet követően haza tud vinni, kísérni. Ilyenkor nem szabad autót vezetni, és a tömegközlekedés is macerás lehet, főleg egyedül, így jól jön valaki, aki segít az utazásban.

Napsütésben mindig viselj 100%-os UV szűréssel rendelkező napszemüveget, mivel ilyenkor a szem jobban érzékeny a káros napsugarakra, fényre. A napszemüveg viselésére lehet, hogy akár 6 hónapig, vagy tovább is szükség lesz.

Ne felejtsd el a szemcsepp, műkönny használatát! Ezeket az orvos felírja, vagy javasolja, hogy milyet kell használni, feladatuk, hogy meggátolják a szemfertőzéseket, valamint a lézeres szemműtét után gyakran fellépő szemszárazságot is kezelni tudják.

Mellőzni kell a smink használatát a szem körül legalább egy hétig, mivel ezek könnyen az érzékeny szembe kerülhetnek, problémákat okozva ezzel.

Kerülni kell a dohányzást, a cigarettafüstöt, valamint a szem dörzsölését is. A kettő összefügg, mert amikor füst megy a szembe, akkor hajlamosabb leszel azt megdörzsölni, amit el kell kerülni.