Hogyan tanítsd meg gyermekeidet otthon olvasni

Hogyan tanítsd meg gyermekeidet otthon olvasniAz emberek többsége nem gondol arra, hogy hogyan is tanulnak meg a gyerekek olvasni addig, amíg saját gyereküket nem szeretnék megtanítani. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mivel lehet elősegíteni az olvasás fejlesztését gyerekeknél, hogyan lehet őket otthon megtanítani olvasni.

Az olvasás fejlesztését, tanítását már nagyon korán el lehet kezdeni. Már csecsemő korban lehet a gyerekeknek dallamokat játszani, meséket olvasni. Ezek mind elősegítik a későbbi könnyebb olvasást.

Ha már egy kicsit idősebbek a gyerekek, akkor el lehet kezdeni a tényleges tanítást is. Iskolai oktatásnál a gyerekek a betűk megismerésével kezdik az olvasás elsajátítását. Otthon azonban a szülők általában másképp szokták megközelíteni az olvasás, nem iskolai tanítással. Ide tartozik pl. az, hogy az otthon található tárgyak, eszközök nevét leírják, a gyerekek pedig azt olvassák el. Ha tervszerűen akarunk haladni, akkor az egy szótagos szavakkal érdemes kezdeni, és azokból kártyákat készíteni, amit a gyerekek el tudnak olvasni. Ha ez egy szótagos szavak mennek, akkor át lehet menni hosszabb, bonyolultabb szavakra is.

Az alapok elsajátítása után következhet a mindennapokban történő olvasás. Ha különféle helyeken jártok a gyerekekkel, akkor az ott található szövegeket el tudja olvasni a gyerek, ha pedig valami nem megy, akkor segíteni tudsz benne. Autózás közben el lehet olvasni a települések nevét a táblákon, vásárláskor a termékek nevét, sőt, esetleg akár a leírásukat is, gyaloglás esetén a táblákat, rekmlámokat.