Az UV-sugárzás veszélyei

Valószínűleg a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az UV-sugárzás sok káros hatással rendelkezik az emberi szervezetre nézve, azonban mégis kevesen fordítanak elég figyelmet a megfelelő védekezésre (pl. napszemüveg viselése, vagy bőrvédő krémek használata, megfelelő öltözködés).

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás típusai

Az UV-sugárzás az az elektromágneses sugárzás, amelynek hullámtartománya azonnal a látható fény után következik. Az emberi szem számára nem látható, azonban mégis fokozottan káros.

Az UV-A típusú sugárzás egészen mélyre hatol a szemben, és az egyre gyakrabban megjelenő szürkehályog egyik oka. Negatív hatással van a bőrre is, ez a sugárzás felelős a bőr "fényöregedéséért", annak ellenére, hogy ezek a sugarak okozzák a bőr azonnali barnulását is.

Az UV-B típusú sugárzásra szüksége van a szervezetnek a D-vitamin képződéséhez, azonban nagy mennyiségben ezek a sugarak roncsolják a DNS-t, mely bőrrákhoz vezethet. A szemre ez a típusú sugárzás kevésbé veszélyes.

Az UV-C típusú sugárzás egyes feltételezések szerint szintén roncsolja a DNS-t, azonban hatása később mutatkozik meg, valamint a szemben is olyan mélyre hatol, mint az A típusú UV-sugárzás. Mások szerint teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő, sterilizálásra használják.