Mikor van szükség földmunkára?

Mikor van szükség földmunkára?Sokan nem gondolnák, de az építőipari kivitelezések jelentős részét teszi ki a földmunka. Gyakorlatilag megállapítható, hogy valamekkora mennyiségű földmunkára minden kivitelezés során szükség van.

A földmunkákat két csoportra oszthatjuk, gépi és kézi földmunkára.

A gépi földmunkát, ahogy a neve is mutatja, gépekkel végzik. Szükség van rá pl. tereprendezés esetén. Egy átlagosnál nagyobb építési területet kézi erővel rendezni időigényes és nem túl gazdaságos folyamat. A tereprendezés során eltávolítják a növényzetet, épületeket, zavaró tényezőket, ezt követően kezdhető csak meg a kivitelezés.

Gépi földmunkára van szükség akkor is, amikor a földed kell kitermelni vagy fel kell tölteni az építési területet. Ma már a legtöbb kisebb kivitelezést, pl. családi házak alapjának ásását is gépi erővel végzi, aki teheti. Feltöltésre olyan esetekben van szükség, amikor az építmények magasabbra kell, hogy kerüljenek, mint a természetes környezet.

Kézi földmunkára szinte minden kivitelezés esetén szükség van, ott is, ahol nagyrészt gépi földmunkát alkalmaznak. Ennek az oka, hogy gépekkel általában nem lehet teljesen tökéletes, részletes munkát végezni. A nagyobb földmunkákat szokták gépekkel végezni, majd pedig az utolsó simításokat kézi erővel csinálják. Kisebb kézi földmunkát pedig nap mint nap végeznek az emberek otthonukban is, pl. kerítés építés esetén az oszlopoknak alapásás, vagy számos kerti, udvari teendő elvégzése.