Tudnivalók veszélyes anyagok tárolásáról

Tudnivalók veszélyes anyagok tárolásárólAhogy a nevük is mutatja, a veszélyes anyagok olyan anyagok, melyek valamilyen szempontból problémásak. A veszély lehet az emberi egészségre nézve is, de akár a természetre gyakorolt hatásuk alapján is sorolnak be ide anyagokat. Amire mindenképpen figyelni kell viszont, az a veszélyes anyagok tárolása.

A veszélyes anyag tartályt, tárolót úgy kell kialakítani, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtson az adott anyag káros hatásai ellen. A tároló tartályok kialakítását szigorú rendeletek szabályozzák, melyeket kötelezően be is kell tartani veszélyes anyagok esetén. Ennek megfelelően már a tervezési folyamat során úgy kell elkészíteni a terveket, melyek az előírásoknak megfelelnek, és ezektől a tervektől csak külön engedéllyel lehet eltérni.

Nem csak a tároló tartályok kiépítésére, hanem a működtetésre, üzemeltetésére is szigorú szabályok vonatkoznak. A tároló létesítményeket rendszeresen karban kell tartani, és mindig olyan állapotban kell lenniük, hogy az adott veszélyes anyagot a szabályoknak megfelelően tárolni tudják. A szabályokhoz nem csak a kiépítés és a karbantartás tartozik hozzá, hanem megfelelő szakértelemmel rendelkező személyzetet is kell alkalmazni. A személyzet részére biztosítani kell a tárolt veszélyes anyagok adatlapjait, a veszélyes anyagok tárolásával kapcsolatos tudnivalókat, előírásokat, valamint a baleset esetén szükséges tennivalókat, tudnivalókat is.