A feketerigó

A feketerigóA fekete rigó a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a rigófélék családjába tartozó madár, őshonos költőhelye Európa és Ázsia. Számos, széles körben elterjedt alfajjal rendelkezik, melyek közül néhány ázsiai alfaját önálló madárfajként is emlegetik. Az adott helytől függően fekete rigó bizonyos helyeken áttelel, míg máshonnan telente melegebb tájakra költözik. Az elköltöző rigók a Földközi-tenger nagy szigetein és Olaszországban töltik a telet.

A hím fekete rigó majdnem teljes egész teste fekete, kivéve narancssárga csőrét és szemgolyója körüli gyűrűjét, míg a nőstények és a fiókák elsősorban sötétbarnák.

A fekete rigó mindenevő, elsősorban rovarokkal, gilisztákkal, bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik.

A fekete rigó Svédország nemzeti madara.

Megjelenését tekintve testhossza 23,5-29 centiméterre, szárnyfesztávolsága 34–38 centiméterre, súlya 80–125 grammra tehető. Sík-, domb- és hegyvidékeken egyaránt elterjed faj, ma már azonban nagyobb városokban is egyre jobban megtalálható megtelepszik.

A fekete rigó hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft. A fekete rigók számát csak az európai kontinensen kb. 79 és 160 millió példány közé teszik a szakemberek.

Cimke: