Mozsgó a történelem során

Mozsgó a történelem soránMozsgó település Baranya megyében, a szigetvári járásban található, Szigetvártól kb. 8 km-re. A település helye már az őskorban is lakott lehetett, legalábbis erre következtetnek a fennmaradt leletekből. Olyan régészeti emlékeket találtak itt az idők során, mint pl. egyes táldarabok.

Írásos formában először az 1300-as években találkozhatunk a település nevével, először Dombró alakban, majd 1375-től Mosgov alakban. Mozsgó és térsége szinte teljesen elpusztult a török háborúk időszakában, a 18. század elejére teljesen elnéptelenedett a terület, csak a 18. század közepén kezdett újra benépesülni, köszönhetően nem csak a magyar népességnek, hanem az ide költöző németeknek, horvátoknak is. A 19. század elején még a három nemzetiség kb. egyforma arányban volt jelen a településen, ezután kezdett csak a magyar nyelv általánossá válni.

Mozsgó látványosságai

A település több történelmi látványossággal is rendelkezik. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az 1737-ben épített római katolikus templom. A templom építése 9 éven át tartott, 1746-ban készült el, gróf Batthyány Károly építtette. A templomot 1876-ban újjáépítették.

További híres építészeti látnivaló a Biedermann-kastély, amely 1906-ban készült el, de egy 1917-ben történt tűzvészben leégett. Az újjáépített kastély már csak részlegesen hasonlít a korábbi kastélyra, kívülről megegyező, belülről azonban jóval kevésbé részletesebb lett az új épület.