A karikagyűrűk történelme

A karikagyűrűk történelmeMindenki tudja, hogy a karikagyűrű a házasság, házasságkötés egyik jelképe, a bal kéz 4. ujján hordjuk, azonban nem sokan tudják, hogy ez miért is van így. Cikkünkben ezt fogjuk bemutatni.

Házasságkötés

A legelismertebb információk szerint az egyiptomi fáraók használtak kör alakú szimbólumokat az örökkévalóság jelképeként, de a római időkig nem alakult ki az, hogy a gyűrű viselése jelenti a házasság szerződését. A kezdeti gyűrűk vasból készültek, de már ekkor elkezdték a kövek használatát, amikor is a piros jelentette a szívet, a kék pedig a mennyeket, valamint már ekkor elterjedőben volt a gyémánt, mint legértékesebb drágakő.

Gyémántgyűrűk

A gyémánt szó görög eredetű, meghódíthatatlant jelent. Ez a természetben előforduló egyik legkeményebb anyag, így tökéletes megoldás arra, hogy szimbólumként használjon a házassághoz, eljegyzéshez. Indiában fedezték fel a gyémántot, és úgy vélték, hogy megvéd a gonosz erőktől.

Eljegyzési gyűrűk

Az egyiptomiak viseltek eljegyzési gyűrűt a bal kéz 4. ujján, akik úgy vélték, hogy az élet vénája egyenesen a szívtől ered, és az ujj végéig tart. Ide vezethető vissza a mai szokás is.

Karikagyűrűk elterjedése

A páros karikagyűrűk elterjedése az 1300-as évekig vezethető vissza, a görög ortodox egyházig.