Szemtengelyferdülés korrigálása, kezelése

lézeres szemműtétA szemtengelyferdülés gyakran előforduló látáshiba, mely szerencsére ma már több módszerrel is kezelhető. Kisgyermek korban még kinőheti a gyermek, azonban felnőtt korban észlelt astigmia mértéke általában nem változik. Cikkünkben ezek közül fogunk bemutatni néhányat.

Az első lehetőség a lézeres szemműtét. Mivel a szemtengelyferdülés a szem fókuszálási hibája, így a szemműtét segítségével, a közellátáshoz vagy a távollátáshoz hasonlóan, korrigálható a látásprobléma. Előnye, hogy végleges megoldást biztosít, mivel kijavítják a szaruhártya felszínét.

Egy másik lehetőség, hasonlóan a két leggyakoribb problémához, a szemüveggel vagy kontaktlencsével történő javítás. Annyi a különbség, hogy szemtengelyferdülés esetén cilinderes kontaktlencsére vagy szemüvegre van szükség, mely a különböző fókuszpontokat összegyűjti. Kontaktlencsék esetében kisebb cilinder is elegendő lehet, mivel a lencse közvetlenül ráfekszik a szaruhártya felszínére.

Fontos megjegyezni, hogy a cilinderes lencse személyre szabott legyen, folyamatosan viseljék és pontosan illeszkedjen a viselője szemének görbületéhez, mert csak így lesz tökéletes a hatása.