Mit vegyünk figyelembe aggregátor kiválasztásakor?

Mit vegyünk figyelembe aggregátor kiválasztásakor?Az áramfejlesztő az egyik olyan eszköz, amire rengeteg különböző esetben lehet szükség. Általában nagyobb munkálatokhoz szokás aggregátort bérelni, vásárolni, de szükség lehet rá előre bejelentett áramkimaradáskor, vagy olyan helyeken, ahol az áramszolgáltatás másképp nem biztosított. Számos különböző szempontot kell azonban figyelembe venni, ha meg akarjuk határozni, hogy milyen áramfejlesztőt béreljünk.

1 vagy 3 fázis

Az első feladat a készülékek feszültségének meghatározása. Utcanyelven szólva a kérdés, hogy 2 vagy 3 érintkezővel ellátott villát szeretnénk használni. A választást az határozza meg, hogy milyen eszközöket szeretnénk az aggregátorra kötni. A 3 fázis nagyobb teljesítményt jelent, azonban az otthoni eszközök nagy része 1 fázissal működik. Ha viszont 3 fázisra van szükségünk, mindenképpen ilyen aggregátort szerezzünk be.

A teljesítmény

A teljesítményt szintén a használni kívánt eszközök határozzák meg. Minimum akkora teljesítményű aggregátorra lesz szükség, amennyi az eszközök összeteljesítménye. Pl. 2 db 500 W-os eszköz használatához minimum 1000 W-os aggregátorra lesz szükség. Nem szabad azonban a biztonsági tényezőről sem megfeledkezni, ugyanis az eszközök gyakran több teljesítményt vesznek fel indításkor, mint a névleges teljesítményük.

Ne a legolcsóbbat

Ahogy minden más eszköz eseténi, úgy áramfejlesztőknél is érdemes elkerülni a legolcsóbb eszközöket, különösen vásárlás esetén, ugyanis hamar pórul lehet járni egy ilyen eszközzel.