Tanácsok madarak etetéséhez

Tanácsok madarak etetéséhezA téli időszakban gyakran megjelennek a madarak az udvarok, kertek környékén, eleség után kutatva. Azoknak a madaraknak, melyek a telet nálunk töltik, élelemre van szükségük a hideg hónapokban. Ezt az élelmet általában a szabadban is megtalálják, de az otthoni etetéssel segíteni lehet nekik.

Először is fontos megjegyezni, hogy a madáreledelek mellett az itatásra is ügyelni kell, ha azt szeretnénk, hogy a madarak visszajárjanak udvarunkba. A kettővel együttesen lehet biztosítani a megfelelő életteret számukra.

Az etetést mindig megfelelő eledelekkel kell végezni, a madaraknak nem konyhai maradékokra van szükségük, hanem megfelelő táplálékra. A legegyszerűbb, ha fekete napraforgót teszünk ki. A fekete napraforgó nagy mennyiségben is könnyen beszerezhető, és a madarak számára is tartalmaz mindent, amire szükségük van. A napraforgó mellett kölest, gabonaféléket, mogyorót, állati zsiradékokat, de pl. almát és körtét is rakhatunk ki a madaraknak. Kerüljük viszont a liszttartalmú és a sózott ételeket, mivel ezek se tápanyagokat nem tartalmaznak, se nem egészségesek a madarak számára.

Az etetési időszakot úgy lehet meghatározni, hogy a tartós fagyoktól a tavasz elejéig tart. Ha elkezdjük etetni a madarakat, akkor nem szabad az etetést hirtelen abbahagyni, ugyanis a madarak számítani fognak az eleségre. Ha mégis a tél közepén abbahagynánk az etetést, akkor fokozatosan tegyük, hogy a madaraknak legyen idejük felkészülni az eleség elfogyására.