Kutyabetegségek: a szívférgesség

Kutyabetegségek: a szívférgességA szívférgesség a trópusokról származó betegség, diagnózisa és gyógykezelése sem egyszerű vagy mindennapi feladat, ezért feltétlen fontos a kezdetektől minden információval tisztában lenni, és a szívférgesség kezelésben jártas állatorvost választani.

A betegség korábban jellemzően a trópusi területeken volt elterjedt korábban, Magyarországon csak ilyen területen nyaraló családok kutyáinál lépett fel a fertőzés. Az első itthon fertőződött kutyáról 2009-ben számoltak be, és azóta folyamatosan növekszik a megfertőződött kutyák száma, az utóbbi néhány évben jelentősen megemelkedett a beteg állatok száma.

A kezelést tekintve figyelni kell arra, hogy az első lépés minden esetben a gyakorlattal rendelkező állatorvos felkeresése. Mivel a gyógyszeres kezelés hatással lehet a pontos diagnózis felállítására is, így csak akkor szabad belefogni, ha ezt az állatorvos rendeli el.

A szívférges kutyát semmiképp nem szabad kezeletlenül hagyni, ugyanis a szúnyogok csípéseivel továbbfertőzi társait. Emellett az idő előrehaladtával állapota folyamatosan súlyosbodni fog, ami súlyos komplikációkhoz vagy a kutyus halálához vezethet.

A gyógykezelés első fázisában a kutya antibiotikumot kap, és szükség van arra, hogy a kutya nyugodt életritmust kövessen. A kezelés következő fázisában a kutya egy speciális injekciót kap, amit háromszor kell beadni havonta, és szintén nyugodt életritmust követel meg kedvencünktől.

A másik lehetőség a felnőtt férgek eltávolítására egy műtéti eljárás, mely során katéterrel mechanikusan távolítják el a szívben található férgeket. Ez a módszer már hazánkban is elérhető. A szívférgek száma csökkenthető az eljárással, a tüdőerekben tartózkodó férgeket nem érik el.